Vielser

Læs om, hvordan du foretager en vielse og find forslag til vielsestaler.

Som borgerrepræsentant har du bemyndigelse til at foretage vielser i hele Københavns Kommune – både på Rådhuset og ude i byen. Du kan også foretage vielser i andre kommuner i landet, hvis den pågældende kommune giver dig tilladelse. Det gælder både vielser af par, der har bopæl her i kommunen og par med bopæl uden for kommunen.

Er du stedfortræder, men indtrådt som fungerende borgerrepræsentant grundet en borgerrepræsentants fravær, er du ligeledes bemyndiget til at foretage vielser. Bemyndigelsen ophører når din periode som stedfortræder slutter.

Du kan vie venner og familie, men kan også blive kontaktet af borgere, der ønsker, at du skal foretage deres vielse. Det er op til dig, om du vil imødekomme deres ønske.

Du skal selv aftale tid og sted med parret. Husk der altid skal være minimum to vidner til stede ved vielsen.

Herunder kan du finde svar på de fleste spørgsmål ifm. rollen som giftefoged. Hvis du har spørgsmål eller brug for mere information, kan du altid kontakte Vielseskontoret på vielse@kk.dk.

Sådan skal parret ansøge

Parret skal indsende deres ægteskabserklæring (ansøgning om indgåelse af ægteskab) via Selvbetjeningsløsningen på Borger.dk i god tid, dog tidligst fire måneder før vielsesdatoen.

Læs mere om vielser på Københavns Kommunes hjemmeside

Uanset hvor i landet, vielsen foretages, skal parret angive i Selvbetjeningsløsningen, at vielsen skal foretages i Københavns Kommune (da Københavns Kommune er vielsesmyndigheden). Parret må meget gerne notere den præcise vielseslokation i kommentarfeltet og skrive, at det er dig, der skal foretage vielsen.

Bemærk, hvis en eller begge af parterne ikke har dansk statsborgerskab eller permanent ophold/ret til tidsubegrænset ophold i Danmark, skal de ikke ansøge via Borger.dk, men gennem Familieretshuset i stedet, før du kan foretage vielsen.

Læs mere om internationale ægteskaber på Familieretshusets hjemmeside

Når parret er godkendt til vielse af Familieretshuset, kan Vielseskontoret forberede vielsesdokumenterne.

 

Du skal foretage en vielse: Sådan gør du

Du skal give Vielseskontoret besked om, at du ønsker at foretage en vielse, hvor og hvornår vielsen skal foregå samt parrets navne.

Hvis du ønsker, at vielsen skal foretages uden for kommunegrænsen, skal Vielseskontoret først kontrollere, at der foreligger en tilladelse til at foretage vielser i den pågældende kommune. Gør der ikke det, kan Vielseskontoret være behjælpelig med at kontakte den pågældende kommune og indhente en godkendelse til at foretage vielsen.

Hvis du ønsker at reservere Bryllupssalen på Rådhuset, skal du kontakte Vielseskontoret. Salen er som udgangspunkt ledig efter kl. 16 i hverdagene og efter kl. 13 om lørdagen. 

Hvis du ønsker at booke andre lokaler på Rådhuset, skal du kontakte Borgerrepræsentationens Sekretariat, fx via din medlemssekretær. 

Husk at give besked om tid og sted til din medlemssekretær, hvis du forestår en vielse på Rådhuset. Så kan medlemssekretæren orientere bagvagten – dette sker af hensyn til husets sikkerhed.

Når Vielseskontoret har modtaget og godkendt ægteskabserklæringen fra parret, modtager du en bekræftelse med dato for vielse, sted, parrets navne og en vejledning til afhentning af papirer. Du kan afhente papirerne i Rådhusets postrum på hylden ’BR-vielser’, medmindre andet er aftalt.

Sammen med papirerne ligger også en vejledning til, hvordan papirerne udfyldes, og et forslag til en bryllupstale. Det er op til dig, om du vil benytte dig af talen eller om du selv vil skrive en tale til parret. Bemærk dog, at der i den udleverede bryllupstale er et tekststykke, som er obligatorisk ved alle vielser: Afsnittet, hvor du tilspørger begge parter med deres fulde navn, og hvor begge skal svare bekræftende.

Nedenfor finder du desuden forslag til vielsestaler på dansk, engelsk og tysk samt eksempler på længere danske taler til inspiration. 

Du er velkommen til at låne en giftefogedkappe i Borgerrepræsentationens Sekretariat. Din medlemssekretær kan hjælpe med det. 

 

Efter vielsen: Sådan gør du

Efter vielsen skal både du, parret og deres vidner underskrive ægteskabsbøgerne. Du skal desuden skrive under på vielsesattesten og give den til brudeparret.

Det er vigtigt, at du afleverer ægteskabsbøgerne hurtigt til Vielseskontoret efter vielsen. Vielsen kan ikke registreres, før Vielseskontoret har modtaget dokumentation for, at vielsen har fundet sted.

 

Hvis du har spørgsmål

Hvis du har spørgsmål til vielsen, brug for hjælp til papirerne eller søger sparring om fx at skrive en vielsestale, er du altid velkommen til at kontakte Vielseskontoret.

Rådhuset, stuen, værelse 93

vielse@kk.dk