Tavshedspligt

Du har som borgerrepræsentant tavshedspligt. Her kan du læse om, hvad det betyder, og hvilke oplysninger der er tavshedsbelagt.

Som borgerrepræsentant er du omfattet af reglerne om tavshedspligt.

Det betyder, at du ikke må røbe fortrolige oplysninger, du kommer i besiddelse af som led i dit hverv som borgerrepræsentant, over for offentligheden eller uvedkommende personer – uanset, hvordan du har fået adgang til oplysningerne (f.eks. som led i sagsindsigt eller via materiale på et udvalgs dagsorden).

Din tavshedspligt gælder også, efter du er udtrådt af Borgerrepræsentationen.

Det kan være strafbart at dele fortrolige oplysninger

Du kan blive straffet, hvis du uberettiget videregiver eller udnytter en tavshedsbelagt oplysning, som du har fået kendskab til som led i dit offentlige hverv. Du kan dog kun blive straffet, hvis din videregivelse sker forsætligt.

Hvad er en tavshedsbelagt oplysning?

En oplysning anses for fortrolig når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.

Det vil altid bero på en konkret vurdering, om en oplysning må anses for fortrolig og således er undergivet tavshedspligt.

De hyppigst forekommende typer af oplysninger, du vil støde på i forbindelse med dit arbejde som borgerrepræsentant, vil være enkeltpersoners private forhold, drifts- eller forretningsforhold eller det offentliges økonomiske interesser.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en konkret oplysning er omfattet af tavshedspligten, kan du altid spørge den relevante udvalgssekretær eller Borgerrepræsentationens Sekretariat – f.eks. via din medlemssekretær.

Det er ikke muligt at give en udtømmende liste over, hvilke hensyn og interesser, der kan medføre, at en oplysning vil være undergivet tavshedspligt. Forvaltningsloven nævner dog følgende forhold, som medfører, at en oplysning er undergivet tavshedspligt:

  • enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold, f.eks. oplysninger om helbredsforhold, strafbare forhold, indtægts- og formueforhold samt arbejds-, uddannelses- og ansættelsesmæssige forhold,
  • tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold el.lign., for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, at oplysningerne ikke videregives,
  • statens sikkerhed eller rigets forsvar,
  • oplysninger som ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som fortrolige,
  • rigets udenrigspolitiske interesser,
  • forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser,
  • gennemførelse af offentlig kontrol-, regulerings- eller planlægningsvirksomhed eller af påtænkte foranstaltninger i henhold til skatte- og afgiftslovgivningen, f.eks. en myndigheds interne kontrolforanstaltninger i form af revision, en myndigheds kontrolvirksomhed med hensyn til virksomheder og enkeltpersoner, interne overvejelser om en myndigheds fysiske planlægningsvirksomhed samt den politiske og økonomiske planlægning i videre forstand
  • det offentliges økonomiske interesser, f.eks. hemmeligholdelse af det offentliges fremstillings- og forretningsmetoder, besiddelse af teknisk- og forretningsmæssig viden (know-how), det offentliges indgåelse af kontraktforhold samt deltagelse i forhandlinger m.v.

Lukkede dagsordenspunkter

Hvis en sag eller bilag til en sag indeholder fortrolige og dermed tavshedsbelagte oplysninger, vil sagen eller bilaget være markeret som ”FORTROLIG” og være lukket for offentligheden på den udsendte dagsorden. 

Tilsvarende vil en sag, der indeholder fortrolige oplysninger, blive behandlet for lukkede døre under Borgerrepræsentationens møder.

Forhandlinger i udvalg er underlagt tavshedspligt

Er du medlem af et af de stående udvalg i Københavns Kommune, må du ikke gengive, hvad andre har sagt på mødet, da det betragtes som fortrolige oplysninger. Du har altså tavshedspligt for så vidt angår oplysninger, vurderinger og argumenter m.v., som er blevet fremført af andre mødedeltagere under udvalgsdrøftelserne.

Du må dog gerne referere fra et udvalgs forhandlinger over for medlemmerne af din politiske gruppe i Borgerrepræsentationen.

Tavshedspligten gælder ikke for, hvad du selv har udtalt og foreslået under et møde – medmindre det i sig selv er tavshedsbelagte oplysninger.

Tavshedspligten gælder heller ikke for oplysninger om en sags faktiske omstændigheder, som evt. fremkommer under et udvalgsmøde. Her skal du dog være opmærksom på de almindelige regler om tavshedsbelagte oplysninger, som kan medføre, at du alligevel ikke må gengive oplysningerne.

Oplysninger om, hvor mange medlemmer, der har deltaget i behandlingen af en bestemt sag, samt oplysninger om, hvilke af udvalgets medlemmer, der har stemt henholdsvis for eller imod en beslutning, anses heller ikke for at være fortrolige.